Controleer je rookmelders

Brand- en rookmelders zijn uw eerste verdedigingslinie tegen gevaar. Wanneer rook en hitte dat kleine apparaatje aan je muur binnendringen, laten de sensoren binnenin alarm slaan. Dit betekent dat u het probleem kunt opvangen voordat het een noodgeval wordt. Zorg er dus voor dat u uw rook- en brandmelders in goede staat houdt.

Elke maand testen
Maak er een gewoonte van om uw rook- en brandmelders één keer per maand te testen. Het duurt maar een paar minuten om ze te testen en het kan je huis redden in geval van nood.

Het testen kan van model tot model verschillen, maar de meeste standaarddetectoren hebben een knop op de voorkant. Druk op die knop en wacht op het alarm.

Vraag een partner (uw kinderen, echtgenoot of kamergenoot) om te luisteren naar het alarm in een verre kamer. De rookmelder werkt misschien, maar het is niet handig als het hele huis hem niet kan horen. Doe dit één keer per maand voor elke rookmelder in je huis om ze in goede staat te houden.

Vervang de batterijen indien nodig
Wanneer de batterijen in rookmelders bijna leeg zijn, weet je het. Die vervelende piepjes om de paar minuten zijn niet alleen voor de lol. Het zijn waarschuwingen voor een bijna lege batterij en ze mogen niet worden genegeerd. Als er brand uitbreekt in uw huis en de batterijen van de rookmelder leeg zijn, gaat het alarm niet af, waardoor uw huis een groter risico loopt.

Let op je apparaten

Apparaten zoals fornuizen en wasmachines maken het dagelijks leven een stuk makkelijker, maar ze kunnen ook brandgevaarlijk zijn. Volgens de National Fire Protection Agency (NFPA) begint bijna de helft van de woningbranden in de keuken. Gelukkig zijn er een paar manieren om elke kamer in je huis een beetje veiliger te maken.

In de keuken
Van familiemaaltijden tot middernachtsnacks, de keuken is misschien wel de beste kamer in huis. Maar met zoveel apparaten op één plek verdient het wel wat extra aandacht.

Wanneer het tijd is om te gaan koken, zorg er dan voor dat uw oven, fornuis en eventuele kookplaten ver verwijderd zijn van ontvlambare items zoals gordijnen, vodden of chemicaliën. Laat de kamer niet onbeheerd achter als je kunt helpen. En houd een brandblusser bij de hand in de keuken in geval van vetbranden of andere calamiteiten.

Oefen veilige gewoonten

Eenvoudige voorzorgsmaatregelen en bewust blijven van uw omgeving verkleinen de kans op brand in uw huis. Het is gemakkelijk om afgeleid te worden terwijl je bezig bent met je dag, maar activiteiten zoals koken kunnen snel gevaarlijk worden zonder enige aandacht. Dus begin met het vormen van brandveilige gewoonten zoals deze.

Voorzichtig met kaarsen
We zien het hele jaar door kaarsen tijdens vakanties, af en toe een spa-avond en romantische diners. Maar wat je ook viert (of waar je van ontspant), het is belangrijk om op veilig te spelen.

Laat kaarsen nooit onbeheerd achter en houd ze altijd uit de buurt van brandbare voorwerpen zoals dekens en gordijnen. Plaats kaarsen in veilige, tipbestendige houders en doof ze voordat u weggaat of gaat slapen. Als je bang bent dat je het vergeet, stel dan een timer in op je fornuis of telefoon.

 

Meer tips voor een brandveilig huis? Neem dan een kijkje bij de links hieronder:

https://brandbeveiliging.linkexplorer.nl/

https://brandbeveiliging.uwbegin.nl/