Een auto leasen is een populaire optie voor expats die in Nederland wonen. Voordelen van leasen versus kopen zijn onder meer lagere maandelijkse kosten, geen verzekeringskosten en geen onderhouds- en reparatiekosten – die allemaal zijn inbegrepen in de leaseprijs. Dit maakt leasing een “no fuss” optie, ideaal voor expats. Bovendien kun je in Nederland in een comfortabele nieuwe auto rijden met alle moderne gemakken.

Voor elektrische auto’s zijn er ook extra subsidies in NL waardoor je tot € 3350 terug kunt krijgen van de overheid voor het kopen of leasen van een elektrische auto.

De basis: wat is autoleasing?

Een auto leasen is als een langetermijnhuur of abonnement. U betaalt een maandelijks bedrag om de auto voor een bepaalde periode te gebruiken en de vergoeding dekt alles (verzekering, onderhoud, reparaties, wegenbelasting) behalve de brandstof.

Leaseovereenkomsten duren doorgaans 4 tot 5 jaar (of 48-60 maanden zoals geschreven door leaseaanbieders), zoals bepaald in het contract. Meestal is er ook een clausule die opzegging mogelijk maakt als de huurder een gewijzigde omstandigheid heeft.

U kunt ook een tweedehands auto leasen. Dit wordt door Nederlanders ook wel occasionele leasing genoemd. De goedkoopste occasionleasecontracten zijn vaak niet zo veel lager in prijs dan het leasen van een nieuwe auto, maar hieronder zijn enkele occasiondeals opgenomen. Incidentele leases kunnen soms kortere contracten zijn dan een nieuwe autolease.

Het contract bepaalt ook de afstand die tijdens de lease kan worden gereden, en wordt doorgaans per jaar vermeld. Een leasecontract van 60 maanden (5 jaar) met 10.000 km per jaar betekent bijvoorbeeld dat de leaser in de loop van het contract van 5 jaar 50.000 km kan rijden zonder extra kosten. Er wordt dan een vergoeding in rekening gebracht voor overtollige kilometers, wat kostbaar kan zijn.

Hoeveel kost het om een ​​auto te leasen in Nederland?

Leasekosten variëren van circa € 200,- per maand (incl. btw) voor een kleine occasion lease tot ruim € 400,- voor een nieuwe auto. De kosten variëren ook afhankelijk van de duur van het contract.

In totaal kost een 4-jarige huurovereenkomst met een maandelijks contract van € 200,- € 9.600. Ondertussen zal een maandelijkse betaling van € 400 in dezelfde periode oplopen tot € 19.200.

Goedkoopste autolease (via maandelijkse betaling)
De goedkoopste autoleasedeal die ik kon vinden qua maandelijkse betaling (december 2021) is € 179 over 60 maanden voor een Toyota Aygo via Auto.nl. Dit is een kleine stadsauto die gemakkelijk te parkeren en te manoeuvreren is in Amsterdam en Noord-Holland. Auto.nl bezorgt het ook aan je deur en biedt 14 dagen bedenktijd.

Wil je meer lezen over het leasen van een auto? Bekijk dan de volgende links:

https://lease.linkhotel.nl/

https://autoleasemaatschappijen.uwpagina.nl/